stik.sirmium.org
ENG SRB
...
УПОТРЕБА ВИРТУЕЛНЕ ТАСТАТУРЕ

На пример, да би сте писали српским ћириличним и латиничним писмом као и енглеским писмом довољно је подесити виртуелне тастатуре (кодни распоред) на Serbian (Latin) и Serbian (Cyrillic).
virtuelna tastatura
Српском ћирилицом пишете када обележите Serbian (Cyrillic) а српским латиничим писмом као и енглеским писмом пишете тако што обележите Serbian (Latin) виртуелну тастатуру. Значи, није потребно да поред српске латиничне виртуелне тастатуре имате и енглеску зато што сва слова и знаке енглеског језика можете да откуцате са српском латиничном виртуелном тастатуром.

Додатни знаци као што су нпр. € @ ÷ × ~ { } § ... се добијају тако што притиснете и држите десни ALT тастер и притиснете жељени знак*.
kucanje dodatnih znakova
Уколико нпр. желите да откуцате знак @, притиснете и држите десни ALT тастер** а потом притиснете тастер са обележеним знаком @ (слика изнад).

--------------------
Користан савет
Бржи начин oдабирa језика нпр. пребацивања са ћирилице на латиницу и обратно, се у Windows оперативном систему врши тако што притиснете и држите тастер Shift а затим притиснете леви Alt  тастер. На тај начин се мења језик без употребе миша (слика испод). У Mac OS X оперативном систему користите тастере Command+Space, док у Linux оперативном систему зависи од дистрибуције  (Debian, Ubuntu, Knoppix, Gentoo, Arch, Fedora, SuSe...). У сваком случају, у свим оперативним системима можете подесити комбинацију тастера која вама одговара.

odabir jezika

 

НАПОМЕНЕ

* У Windows оперативном систему у ћирилици (Serbian Cyrillic  virtuelna tastatura)  није могуће куцање свих додатних знакова који се добијају уз помоћ десног Alt тастера (у ћирилици је само могуће исписивање знакова: € < >), тако да за додатне знаке морате прећи на латиницу (Serbian Latin virtuelna tastatura) како би укуцали жељене знаке. Надамо се да ће надлежни органи у сарадњи са Microsoft компанијом ускоро решити овај проблем. 

°°° У свим новијим верзијама оперативниx системa Linux и OS X  је подржана употреба свих додатних знакова (€ @ \ | ÷ × ~ { } ¤ ...) и у ћирилици.

** Десни Alt  тастер је често на тастатури обележен као Alt Gr.

°°° Додатни знак се у одређеним случајевима неће појавити на екрану одмах после притиска тастера, потребно је притиснути тастер за размак (spacebar). Неки од додатних знакова могу да се постављају изнад и испод слова (притиснете AltGr + жељени знак и после тога слово које желите употребити) нпр. ě ô ů ü ş ă ę ż ń ű...

----------------------

 

ЛЕПЉЕЊЕ СТИКЕРА

Стикери се веома једноставно и лако лепе на тастатуру.
Пре лепљења само је потребно да се алкохолом и ватом очисте тастери.

UPUTSTVO - prvi korak UPUTSTVO - drugi korak UPUTSTVO - treći korak

Димензије стикера су универзалне величине 13,7 x 12 mm, тако да су погодни за скоро све врсте тастатура.

 

 

tastatura

модели -  упутства -  питања -  наручивање -  контакт
 -  књига утисака -  линкови -  impressum - 
english - српски